Bankszámlaszámunk: 14100392-94431349-01000008 (Sberbank)
Címlap Főoldal

 

Friss hírek, információk...

Továbbképző konferencia 2018 március 9-11!

Országos Mentőszolgálat és a Mentőtiszti Egyesület közös szervezésben továbbképzést szervez 2018.03.09 -11 Hajdúszoboszlón, a hotel Silverben.

A téma: „Tömeges katasztrófa helyzetek felszámolása”.

 • A katasztrófahelyzetekről általában
 • Biztonság a kárhelyen. CBRN
 • A kárhelyparancsnok szerepe, a kárhely szervezése, irányítása
 • A kárhely felmérése, METHANE
 • Triage
 • Sérültellátás katasztrófahelyzetben
 • Sérültek transzportja katasztrófahelyzetben,dokumentáció
 • A társszervek szerepe, kommunikáció, sajtó tájékoztatása
 • Tömeges események pszichés vonatkozásai

A továbbképzés akkreditált.

A konferenciáról bővebben később tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket!

Jelentkezési lap ITT letölthető

Küldött jelölés:

A meghirdetett  MMME küldöttválasztási ülést a küldöttek csekély számú jelentkezése miatt (45 fő helyett 12 vállalta a jelölést) kénytelenek vagyunk újabb időpontig elhalasztani. A beérkezett küldött jelentkezéseket továbbra is fenntartjuk, és a következő küldött választási ülés elé terjesztjük.

Várjuk az újabb küldöttek jelentkezéseit 2018 02.15 ig. Ekkor tűzzük ki régióként a küldöttválasztó ülés új időpontját.

Budapest, 2017. október 17.

 

Sikeresen lezajlott a Csopaki konferenciánk, ahol Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója megbeszélést tartott az Egyesület Elnökével:

A Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület 2017.08.25-27-én „Lélegeztetés a helyszínen” címmel konferenciát szervezett Csopakon, amelyre meghívta Dr. Csató Gábor urat, az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját. Az Egyesület kérésére Főigazgató úr lehetőséget biztosított arra, hogy néhány, a mentőegyesület tagjait érintő kérdésben a mentőegyesület elnökét meghallgassa.

Ennek keretén belül megbeszélték az ápolók mesterképzésének lehetséges következményeit a mentődolgozókra nézve. Főigazgató úr elmondta, hogy aki elvégzi azt, átsorolják egyetemi végzettségű bérkategóriába.  A Mentőegyesület elnöke fontosnak tartja, hogy a mentőtisztek számára, akik mintegy 45 éve önállóan végeznek orvosi szintű beavatkozásokat a helyszínen, legalább ilyen fontos lenne a mesterképzés beindítása, valamint elengedhetetlennek tartja az esetleges bérfeszültség elkerülését. Egyben elismerését fejezte ki az OMSZ vezetésének azon törekvéséről, hogy az OMSZ dolgozók munkabérét megpróbálják emelni. Ezen belül jelentős lépésnek tartja a mozgóőrségi óradíjak emelését. Kiemelte viszont a mentőtiszti - mentőorvosi óradíj diszkrepanciáját, hiszen az utóbbi években a mentőtiszti kompetenciák (pl. RSI, MOK-helyett MTK vonulás) és elvárások bővültek, gyakorlatilag a mentőorvosi kompetenciával azonos szintre emelkedtek. A Mentőegyesület véleménye szerint indokolt az óradíjak azonos szintre emelése. Ezt támasztja alá az is, hogy a közelmúltban lezajlott úszó világbajnokságon az egészségügyi biztosítást végző külső szervező a mozgóőrségi díjak tekintetében nem tett különbséget mentőtiszt és orvos között. Főigazgató Úr ígéretet tett, hogy megvizsgálják a kérést és a legközelebbi vezetőségi ülés napirendjébe kerül.

A konferencia szakmai része jól sikerült a résztvevők és a szakmai bizottság szerint. Akkreditációs pontszámot természetesen annak tudunk adni, aki bejelentkezett a konferenciára, mind a két napon részt vett a szakmai programon és aláírta a jelenléti íveket.

A hotel szolgáltatással előfordult kellemetlenségünk. A szobák megállapodás szerinti 14 órás elfoglalását nem tudták maradék nélkül biztosítani, emiatt néhányan várakozásra kényszerültek. Meg kell említeni azt is, hogy az étterem nem tudta elfogadni a jelentkezések alapján megrendelt mennyiségen felüli, aznapi plusz ebéd igényt.  Amelyekért elnézést kérünk.

 

Budapest, 2017. augusztus 29.

 

Tóth Attila

MMME elnök

 

 

- Az MMME az 5.5 képzést végző 48 egyesületi tagjának vizsgadíját 10000/Ft/fő azaz 480000.-Ft-al támogatta.

- Befejeződött a másodszor is elindított per amelyben munkakörében elkövetett haláltokozó gondatlan veszélyeztetéssel vádoltak meg Mt Bajtársnőnket. A  megvádolt kolléganőnk jogi védelmét a rendőrségi fázistól kezdve MMEE által megbízott ügyvéd dr. Féja András látta el, 2 éven keresztül. A per teljes felmentéssel zárult. (Ezért kérjük, hogy már a gyanúsítás fázisában jelezzék a jogi védelemmel kapcsolatos kéréseteket, igényeteket.)

Bajtársnőnk köszönőlevelét az alábbiakban olvashatják:

"Tisztelt Elnök Úr!

Ezúton szeretném megköszönni Önnek és Munkatársainak a segítséget, amit a 2015. július 06-án indult pótmagánvádas eljárás során nyújtottak, melyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádoltak meg. Annak ellenére, hogy már a helyszínen az ellátás során is úgy gondoltam, hogy mindent a rendelkezésre álló szakmai irányelvek, protokollok alapján tettem, a bírósági eljárás során többször úgy éreztem, hogy a szavaimat kiforgatják, egyszerűen nem akarják befogadni, amit mondok. Tehetetlennek éreztem magam.

Az Egyesület által biztosított Dr. Féja András Ügyvéd Úr szakmaisága, higgadtsága azonban nyugalmat adott nekem, érthetővé tette a jogi nyelvet és lelki támogatást nyújtott, amikor már úgy éreztem, hiába a megfeszített munka, nem ezen múlik a bírói döntés.

Nagyon jó dolog, hogy a mentődolgozók mögött egy ilyen profi csapat áll, akire számíthatnak, ha baj van. Mert hiába a lelkiismeretes, körültekintő munka, sajnos mindenkit nem tudunk megmenteni. Az érthető, hogy mindenkinek a saját hozzátartozója a legfontosabb, és az érzelmek hevében bárki, bármikor megvádolhat minket, de a mi hírnevünk is a tét, küzdenünk kell az igazunkért.

Még egyszer köszönöm az Ügyvéd Úr áldozatos munkáját, és az Egyesület támogatását, hogy védőügyvédet biztosítottak számomra. A 2015. július 06. és 2017. január 09. között megtartott öt nyilvános tárgyalást követően a Szekszárdi Járásbíróság meghozta a jogerős ítéletét, melyben a vádlottakat - köztük engem, mint II. rendű vádlottat – felmentették az ellenük foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól.

Köszönettel:

Máté Adrienn"

 

Megérkezett az ITLS könyv magyar változata!!!

Örömmel tájékoztatjuk Tagjainkat, hogy megjelent az ITLS könyv magyar nyelvű változata "Helyszíni sérültellátás" címmel! A könyv ára csak az egyesületnél 6000.-Ft, amit személyesen, vagy banki átutalással tudnak kifizetni (postai csekken történő befizetést NEM tudunk elfogadni)!

Akik megrendelték, átvehetik Budapesti irodánkban (Budapest, XIII.ker. Róbert K.krt 77). A számla igényeket és a befizetést igazoló másolatot kérjük e-mailban megküldeni szíveskedjenek!

 

Jogi védelem

Jogi védelem szakmai ügyekben! És egy újabb sikeresen lezárult ügy...

Felhívjuk a Bajtársak figyelmét, hogy már a rendőrségi fázisban, és ne a büntetés kiszabása után kérjék a jogi védelmet, mert a fellebbezés és az újabb bírósági procedúra jelentősen megnöveli a költségeket és csökkenti az esélyeket!

Az ingyenes tanácsadásról, valamit jogi eseteinkről bővebben ITT olvashatnak!

 

Szakmai anyagok

Újabb előadások kerültek feltöltésre szakmai anyagaink közé:

Dr. Zacher Gábor - Helyszíni toxikológiai esetek című előadásának bemutató diái találhatóak meg szakmai anyagaink közt...

Utoljára frissítve (2017 december 07., csütörtök 20:44)

 

Tisztelt Mentésirányító, Betegszállítást Irányító Bajtársnők, Bajtársak!

A Magyar Mentő és Mentőtiszti Közhasznú Egyesület alapszabálya szerinti tevékenysége a továbbképzések szervezése és szükség esetén jogi védelem biztosítása a tagjai számára.

Az elmúlt időben több Irányító bajtársnak adtunk jogi védelmet. A jogi segítség csak az egyesületi tagsági viszonyban a belépés pillanatától jár, vélt vagy valós szakmai hibák miatt indított esetekben.

A MMME a jogi védelmet a belépés pillanatától biztosítja a jogsegélyt! Alapszabályunk értelmében nem áll módunkban a belépést megelőző időre vonatkozó ügyekben védelmet adni.

 • Így csak részleges segítséget tudtunk adni egyik irányító bajtársnőnek, aki az esemény idején még nem volt tagunk, majd az eset után 1 év múlva indított eljárást a rendőrség munkakörében elkövetett haláltokozó gondatlanság miatt. Az egyesület vezetése méltányosságból engedélyezte a jogi védelmet a rendőrségi eljárás első részében. Így sikerült elérni, hogy a halált okozó gondatlan veszélyeztetést módosították, és az  életvédelmi osztályról át került az ügy a kerületi kapitányságra.
 • Ez évi másik ügy GL irányító bajtársnak 1,5 évvel ezelőtti irányításáért indított a rendőrség. G L bajtársat  gyanúsítottként hallgatták ki. Mivel tagunk megbízásunkból az ügyvéd elkísérte, és rögtön megpanaszolta a gyanúsítást, új szakértőt kért. Már úgy néz ki, sínen van az ügy.

Ezeken az eseteken kívül még hat esetben adtunk sikeres jogi segítséget irányító bajtársaknak.

Felhívom a figyelmet, hogy több évre visszamenőleg lehet ügyet indítani egészségügyi vélt vagy valós hiányosság miatt.

Belépés:

www.mentoegyesulet .com-on letölthető belépési nyilatkozaton lehetséges. Van egyszeri belépési díj 1000 Ft és a belépési nyilatkozaton megbízást kell adni az OMSZ-nak havi 500-Ft tagdíj átutalására, amelyet levonnak az adóalapból.

A jelentkezési lapot és a belépési díjat vagy személyesen kell eljuttatni az egyesületnek,vagy átutalással. (Cím és számlaszám a honlapon.)

Tervezzük az irányítók továbbképzésének támogatását  –  akár egy wellness központban szabadidőből, kellő jelentkezés esetén.

Budapest,  2014. október 16.

Üdvözlettel:

Tóth Attila

MMME Elnök

Utoljára frissítve (2016 szeptember 21., szerda 15:03)